IJAZAH AL ZAYTUN DITOLAK MALAYSIA

Desember 30, 2008 at 4:00 am 3 komentar

KUALA LUMPUR – Kementerian Pengajian Tinggi mengesahkan Universiti Maahad Al-Zaytun di Indramayu, Jawa Barat, Indonesia tidak diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) kerana tidak memenuhi instrumen kualiti dan standard ditetapkan kerajaan.

Mengulas lebih lanjut, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Ir. Idris Haron berkata, kampus yang bertapak di republik itu pada asasnya gagal mengikut senarai kursus-kursus wajib serta jumlah kredit yang diselaraskan oleh MQA.

“Selain itu, hasil kajian kementerian mendapati program yang ditawarkan seperti Usuluddin didapati bukan satu set kriteria yang dipersetujui di peringkat kebangsaan dan antarabangsa,” katanya kepada Kosmo! semalam.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abd Aziz memberitahu, terdapat kira-kira 200 orang penuntut Malaysia belajar di universitu itu.

Universiti itu mula diragui apabila lokasi kampus itu terletak di satu kawasan yang dipercayai terangkum dalam wilayah ‘kerajaan Islam tulen’ bagi pengikut Ajaran MLM atau Ajaran Pemuda Al-Khafi.

Biarpun begitu, jelas Idris, pihaknya tiada kuasa untuk menghalang niat ibu bapa yang mahu menghantar anak-anak mereka belajar di sana meskipun universiti tersebut tidak diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.

“Kita tiada kuasa (halang), suka hati mereka tapi bila mana-mana pelajar balik dengan sijil atau diploma mereka, mereka tak akan diterima bekerja di agensi atau pun pejabat kerajaan di Malaysia,” jelasnya.

Ditanya jika timbul sebarang masalah di kalangan pelajar di sana, katanya, kementerian akan campur tangan tetapi bukan merujuk individu itu sebagai seorang pelajar tetapi sebagai seorang rakyat Malaysia.

SUMBER : http://gerakankahfi.blogspot.com/2008/12/tak-iktiraf.html

Iklan

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

CHATING BERSAMA SANTRI AL ZAYTUN .. BANGUN DUNIA BERSAMA AL ZAYTUN

3 Komentar Add your own

 • 1. diz  |  Januari 9, 2009 pukul 9:18 am

  @ atas gw bawel luh

 • 2. NeWbIe  |  Januari 21, 2009 pukul 7:15 am

  ahhh… lu NII kbanyakan ngemeng. alesaaaan mlulu bisanya…

 • 3. Rohman  |  Februari 2, 2009 pukul 2:06 pm

  Wahay para masyarakat muslim mengapa engkau mnggunjing saudaramu. . . ??Mngapa kalian smua tidak bersatu. . . ??Dan mengapa kita smua gmpang di ceray beraykan. . . ??Allah tidak suka orang2 yg hny berbicara tetapi ia sndiri tidak mlakukan apa_apa. . . .!!Apakah kalian tidak tau,,bhwa kaum kafir sangat takut trhdap brsatuny kaum muslim. . . .Kpn Qta umat muslim dpat mngulang kejayaan . . . . ??Nyadar dong. . ,msa qta g bsa brfikir dewasa. ??Kalian sma jga kya kaum primitif yg g pnya pndidikan, , ,digelapkan oleh kata2 yg manis itulah bodohny Qta smua by_a.Rohman(mantan santri) phone_085642771150 Qta bngun bersama Indonesia yg kuat yg tidak gmpang di adudomba karna Qta bkan binatang. . . . Chayoo. . . . . . .Indonesia bangkit

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

 • 582,458 hits
Desember 2008
S S R K J S M
« Nov   Feb »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

RSS Umpan yang Tidak Diketahui

 • Sebuah galat telah terjadi; umpan tersebut kemungkinan sedang anjlok. Coba lagi nanti.

RSS Umpan yang Tidak Diketahui

 • Sebuah galat telah terjadi; umpan tersebut kemungkinan sedang anjlok. Coba lagi nanti.

Flickr Photos


%d blogger menyukai ini: