Malaysia – Bernama – Utusan.com

Juni 19, 2005 at 11:42 pm 1 komentar

Kerajaan tak iktiraf kelulusan Pesantren Al-Zaytun

PUTRAJAYA 24 Julai – Kerajaan tidak mengiktiraf kelulusan yang diperoleh oleh pelajar Pesantren Al-Zaytun di Indramayu, Jawa Barat, Indonesia kerana didapati mempunyai unsur-unsur ajaran sesat seperti yang dibawa oleh kumpulan Al-Arqam yang diharamkan. Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Hamid Zainal Abidin hari ini berkata kajian yang dijalankan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mendapati terdapat beberapa keraguan terhadap perjalanan Ma’ahad Al-Zaytun daripada segi kurikulum pelajaran dan juga kegiatan pelajar. Unsur-unsur seperti yang terdapat dalam ajaran sesat Al-Arqam itu ada (dalam kurikulum) seperti pemujaan dan sebagainya, katanya dalam sidang media di kementeriannya di sini. Beliau berkata ke koran itu, Yayasan Ma’ahad Asas Al-Zaytun di Shah Alam telah diarahkan supaya menghentikan operasi mengambil pelajar Malaysia untuk dihantar ke Ma’ahad Al-Zaytun di Indramayu.

Abdul Hamid berkata, selain terdapat gerakan dan amalan yang meragukan dan terpesong dari ajaran Islam, didapati sistem yang diamalkan boleh membentuk pemikiran dan peribadi pelajar yang taksub secara salah dan boleh mengancam keselamatan negara. Pelajar ini akan hidup dalam lingkungan mereka sahaja tidak bercampur dengan masyarakat luar dan mewujudkan satu kumpulan masyarakat kecil dalam dunia mereka, katanya. Beliau juga menasihatkan ibu bapa yang berhasrat untuk menghantar anak mereka belajar di Ma’ahad tersebut supaya menghentikan niat mereka untuk menjaga kesejahteraan akidah anak-anak di masa hadapan.

Setakat ini, katanya, terdapat 111 orang pelajar Malaysia yang sedang menuntut di Pesantren Al-Zaytun. Abdul Hamid juga menasihati ibu bapa yang telah menghantar anak-anak mereka belajar di sana agar mengambil semula anak mereka dan mendaftarkan semula mereka di mana-mana sekolah di negara ini.

– Bernama

Iklan

Entry filed under: Uncategorized.

PENGALAMAN BAPAK JOKO 2002 Bawa Pulang Anak Dari Pesantren NII Al Zaytun

1 Komentar Add your own

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

  • 585,234 hits
Juni 2005
S S R K J S M
« Mei   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

RSS Umpan yang Tidak Diketahui

  • Sebuah galat telah terjadi; umpan tersebut kemungkinan sedang anjlok. Coba lagi nanti.

RSS Umpan yang Tidak Diketahui

  • Sebuah galat telah terjadi; umpan tersebut kemungkinan sedang anjlok. Coba lagi nanti.

Flickr Photos


%d blogger menyukai ini: